Ärkebiskopen: Särskilt viktigt att ha tillgång till riterna under en kris

– Det är en svår situation, men vi måste vilja bidra till att smittspridningen hejdas, säger Antje Jackelén, ärkebiskop.

Regeringens nya förslag om max åtta deltagare vid offentliga tillställningar får stora konsekvenser för möjligheterna att samlas till gudstjänst. Men ärkebiskop Antje Jackelén hoppas på ett undantag för begravningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
– Det är en svår situation, men vi måste vilja bidra till att smittspridningen hejdas, säger Antje Jackelén, ärkebiskop.

Förbud mot fler än åtta personer att samlas vid allmänna sammankomster. Det är regeringens förslag till nya skärpta restriktioner för att stoppa spridningen av covid-19. Förslaget föreslås träda i kraft den 24 november. 

Sedan tidigare gäller maxgränsen på åtta personer för sällskap på restaurang, men nu ska samma begränsning gälla för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Där är även gudstjänster inkluderade, vilket får enorma konsekvenser för all verksamhet i Svenska kyrkan, inte minst inför advent och jul.

Biskopsmötet gjorde tidigare i veckan ett uttalande med anledning av regeringens förslag. I uttalandet, som riktar sig till alla Svenska kyrkans församlingar, ger man följande råd:

∙ Värna den diakonala omsorgen.

∙ Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max åtta personer närvarande inklusive medverkande.

∙ Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max åtta personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med dem som av olika skäl vill skjuta upp.

∙ Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.

∙ Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.

Just nu råder viss oklarhet om tolkningarna när det gäller olika typer av verksamhet. I avvaktan på ytterligare besked har biskoparna valt en ganska strikt tolkning. Den kan givetvis ändras om det kommer nya besked, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

– Begränsningar har vi ju levt med väldigt länge. Jag bor granne med Uppsala domkyrka, och att tänka sig att den skulle vara fullsatt vid 50 personer har förstås varit konstigt. Men vi måste ta vårt ansvar.

Däremot pågår ett arbete för att få göra undantag för begravningar. Bakgrunden är att skrivningen om att det är tillåtet med upp till 300 sittande deltagare fortfarande finns kvar i de nationella riktlinjerna. I större delen av landet är just det i dagsläget betydelselöst, eftersom alla regioner utom Jämtland/Härjedalen har infört skärpta allmänna råd lokalt. Men det ger ändå en öppning att arbeta vidare utifrån.

– Det är angeläget att vi kan få göra ett undantag i det här begränsade sammanhanget, så att vi kan undvika att sörjande anhöriga ställs inför omänskliga val. Med en präst och musiker närvarande skulle man bara kunna vara sex gäster, och det är väldigt få, säger Antje Jackelén.

Hon betonar att det är viktigt nu att församlingarna är tydliga med att de kyrkliga handlingarna fortfarande finns tillgängliga. Dop går exempelvis att genomföra med bara ett par, tre personer närvarande.

– Under en kris är det särskilt viktigt att ha tillgång till riterna vid livets stora händelser. De tolkar livet Och för de som ändå väljer att skjuta upp ett dop eller en vigsel får vi göra vårt bästa för att fortsätta hålla kontakten med dem.

Ärkebiskopen har full respekt för den sorg och frustration som många känner när advents- och jultidens konserter och gudstjänster inte kan äga rum på vanligt sätt.

– Det är en svår situation, men vi måste vilja bidra till att smittspridningen hejdas. När så mycket annat faller bort framträder det väsentliga så mycket tydligare. Och det väsentliga är julbudskapet.

Att jul och advent kommer få firas genom digitala gudstjänster hade de flesta redan planerat för. Antje Jackelén tycker att det visade sig redan under påskhelgen att de digitala gudsjänsterna ändå fungerar. Bland annat nådde gudstjänsterna som sändes från Uppsala domkyrka många fler än de som hade kunnat samlas i kyrkan i vanliga fall.

– Så visst har de något, men det är förstås inte samma sak. Det blir inte samma upplevelse av gemenskap. Jag tror många saknar att sjunga tillsammans, psalmsången är så bärande.

Inför helgerna kommer den diakonala verksamheten stärkas upp, bland annat för att möta dem som saknar gemenskapen som gudstjänsterna kan ge.

– Vi har också märkt ett ökat behov av själavård under hela pandemin, men vi förutser att det blir särskilt märkbart under jul, när ensamheten kan bli påträngande på ett extra smärtsamt sätt, säger Antje Jackelén.

Därför kommer jourhavande präst vara tillgängligt dygnet runt under juldagarna, och även chattar och andra sätt att nå någon att prata med kommer ha utökade öppettider.

Nya nationella rekommendationer är också på gång från kyrkokansliet. Där pågår just nu ett intensivt arbete för att utifrån biskopsmötets uttalande konkretisera råden till församlingarna.

– Varje församling försöker nu komma fram till vad allt detta betyder för just dem. Vi måste göra det så tydligt som möjligt för alla, säger Lisa-Gun Bernerstedt, biträdande avdelningschef på kyrkokansliet i Uppsala.

Det är också helt i sin ordning att vara riktigt trött på restriktioner och virus, säger Antje Jackelén:

– Tron ger kraft, naturligtvis, men det kommer inte per automatik. Även för oss som har förmånen att ha en tro och ett böneliv kommer det stunder när man bara vill klaga. Det som har hjälpt mig då är att läsa Psaltaren. Där finns lovsånger och tacksamhet, men också klagan.

Att be tillsammans för samma sak, oavsett var vi befinner oss, känns bokstavligt talat livsviktigt Biskop Åke Bonnier

Fakta: Regeringens förslag om sänkt maxtak

Förslaget innebär att det blir förbjudet att hålla allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare. Det tidigare undantaget för tillställningar som hålls på serveringsställen tas samtidigt bort. Det handlar om att komma åt smittspridning på barer och restauranger som enligt Folkhälsomyndigheten är riskmiljöer för smittspridning.

Förbudet föreslås börja gälla den 24 november och kommer, i dialog med FHM, att omprövas kontinuerligt. Utgångspunkten är att den föreslagna begräsningen inte ska gälla längre än fyra veckor.